blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG haganenoedwardanime
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
HaganenoEdward



Moje top 10 (alebo top 11) anime
pridal HaganenoEdward 8.3. 2011 o 22:30



Takže začneme.

EDIT: Keď som robil tento článko, tak som sa snažil vybrať si také anime, z ktorých sa mi páčili všetky epizódy a byť objektívnejší. Lenže s objektivitou ďaleko nezájdem a tak tu je menší edit. Kvôli tomuto editu musela rebríček opustiť inak geniálna Haruhi.

 

EDIT č. 2: Udiali sa tu dve zmeny. Jedna je taká menšia a druhá zas väčšia. Ta prvá je, že som si premyslel miesta niektorých anime a rozhodol som sa ich prehodiť. Tá druhá je, že odteraz tu bude nie desať seriálov, ale jedenásť. Dôvod je úplne jednoduchý. Na jednom mieste sa totiž nachádzajú hneď dve anime a vážne neviem, ktoré z nich je lepšie, no to miesto si jednoznačne zaslúžia obe.

 

 

10. H2

Teraz niečo trochu staršie. Jedná sa o športové anime podľa magy od Mitsuru Adaichiho, experta na basebalové veci a ich kombinovanie s Real life. Anime podľa jeho diel sú jedny z mála seriálov či filmov, kde mi romantika nevadí. Práve naopak, žerem mu to aj s naviakom, udicou a rybára si väčšinou dávam ako dezert. Proste vynikajúce. (Pozretých 27 dielov zo 41)

 

Hlavná štvorka z H2

 

9.Soul Eater

Ach jaj, to boli časy, keď som ešte Naruta a Bleach považoval za dobré anime. V takých dávnych časoch som poprvýžkrát videl aj Soul Eatera. A práve v momente, keď som si pozrel prvú časť tohto anime som zistil, že je tu niekto, kto vie spracovať podobnú tému ako Bleach, ale Asi tak tisíckrát lepšie. Ku koncu síce nastupujú fillery, ale tie sú až na poslednú epizódu vydarené. Ak máte radi kombináciu akcie, uleteného japonského humoru (symetrický Death the Kid či jeden z nahlúpejších a najnamyslenejších charakterov v anime, Black Star) a echhi tak toto je anime pre vás. (51 dielov, dopozerané)

 

Death the kid

 

8.One Piece

Existujú tri anime, ktoré sú známe takmer každému. Tri veľké závislárčiny ktoré pozná každý animepozitívny jedinec. Sú to Naruto, Bleach a samozrejme aj One Piece. Naruto ma doviedol k anime, ale postupom času ma prestal zaujímať a prvých 60 dielov z Bleachu bolo geniálnych, no potom pre mňa seriál stratil svoje čaro. U OP to bolo opačne. Na začiatku absolútný nezáujem, ktorý sa však neskôr premenil na totálnu závislosť a mená ostatných dvoch spomínaných seriálov sa pre mňa zmenili na menej kvalitné hnojivo (aj keď Naruta mangu stále sledujem). Čím je tento seriál lepší? Charaktermi? Dojímavými či zábavnými momentami? Akciou? Príbehom, ktorý sa ešte doteraz nezvrhol na nadstravovanú kašu (aj keď tu za to môže skôr iné poňatie)? Všetkým z toho! Samozrejme, že pri jeho monštróznej dĺžke (cca 490 epizód a každý týždeň jedna pribudne) nieje možné mať všetko kvalitné. Veď ten rozbeh je dosť dlhý a Skypiea arc je iba o trochu lepší ako fillery v Narutovi. Aj tak si tu však tento seriál svoje miesto zaslúži. A že je to mainstream? No a čo! LUFFY RULES!!!!

7. Fate/ Stay Night

Anime podľa japonskej eroge hry (erotický interaktívny román). Z anime boli vystrihnuté erotické scény a sleduje iba jeden scenár z pôvodných troch (druhý sa dočkal spracovania vo filme F/SN: Unlimited Blade Works). Pekná akčná metelica s dobrým, aj keď miestami neprehľadným dejom a občasnými kravými scénkami. Pre tých ktorí majú radi mýty legendy je tu jedno upozornenie: Buď si tento seriál zamilujete, alebo ho budete zatracovať. Prečo, to uvidíte až keď si ho pustíte.

 

Otázka pre zarytých otaku: vydeli ste niekedy krajšie nakreslenú anime ženskú?

 

6. Cross Game

Športové anime som moc nemusel a baseball sa mi zdal ako divný americký výmysel. Veď komu by sa chcelo pozerať sa na nejaké postavy, ktoré si sformujú tím, z looserov sa stanú šampióni a porazia veľkých a škaredých chlapov v nejakom divnom športe. Lenže toto je druhýkrát, kde musím povedať v článku jednu vec: Japonsko nieje Amerika. Tento seriál zmenil môj pohľad na športové anime a baseball (ktorý odvtedy milujem). Áno, je tu motív "z looserského tímu sú šampióni", avšak sú tam veci, ktoré ho posúvajú vyššie (sen jedného 11 ročného dievčaťa a nebudem hovoriť koho, lebo skazím zážitok z prvých dielov). Potom postavy sú tu podané ako skutočné postavy. Žiadne dobríá chlapci versus zlí, ale jednoducho ľudia čo hrajú baseball proti iným ľuďom. Okrem toho toto je jedno z mála anime, kde som si obľúbenú postavu nemohol vybrať, lebo všetky su skvelé. (51 dielov, dopozerané)

 

Cross Game

 

5. Higurashi no Naku koro ni

Japonský horor v tom najlepšom zmysle slova. Prvé dve epizódy síce vyzerajú až na pár scénok skôr ako háremovka, avšak seriál klame telom. Pstupne sa totiž objavia tie pravé žánre. Tými sú dusný thriller a horor. Niektoré scénky sú fakt neuveriteľne kruté a zamrazí pri nich. Niektorí možno nestrávia opäť nelineárny príbeh, avšak ja mám rád originalitu v hocijakom smere. (pozretých 20 dielov z 26).

 

Aj malé deti sa radi hrajú s ostrými predmetmi.

 

4.Durarara!!

Zas a znova jedno originálne dielko, ktoré mixuje európsku (konkrétne írsku a severskú) mytológiu s mestskou fantasy odohrávajúcou sa v japonsku. Tentokrát je dejiskom Tokijská štvrť Ikebukuro, v ktorej sa to priam hemží roznymi gangmi, nadrirodzenými katanami, supersilnými agresívnimi čašníkmi ktorí nemajú radi násilie či motorkárkami, ktoré dávajú slovnému spojeniu bezhlavá jazda celkom nový význam. Dej je občas nelineárny, (ukážka scénky, potom rozprávanie o tom čo sa stalo pred tou scénou a nakoniec vyvrcholenie) avšak nie až tak veľmi ako pri Haruhi či Higurashi a skôr sa to týka jednotlivých epizód. Aj keď v strede sa anime začne venovať viac pomerne nezaujímavej ústrednej trojke, tak si stále drží vysoký štandart a okrem toho každá z hlavných postáv má nejakého kostlivca schovaného v skrini. Podobne ako pri The Melancholy of Haruhi Suzumiya sa jedná o anime založené na sérii kníh, pričom v anglickom preklade je zatiaľ dostupná iba tá prvá. (24 dielov, dopozerané)

 

Verte, že by ste neboli radi, kebyže sa na vás naštve.

 

3. Berserk

Trochu starší kúsok, ale tie nové veci sa majú od neho čo učiť. Veď takí Naruto či Ichigo pôsobia oproti Gutsovi ako trochu schopnejšie embryá. Je to krvavé, je to temné, je tam sex (aj keď sa nejedná o nejaké extrémne šteklivé zábery) a spolu s týmito vecami aj neuveriteľne prepracované charaktery a príbeh. Proste temný európsy stredovek okroenený dávkou fantasy po japonsky. Aj napriek statickej animácii sa jedná o jeden neuveriteľne geniálny a pútavý seriál. Úplný koniec nanešťastie nenastáva a anime sa končí asi tým najväčším cliffhangerom v histórii (od mangy ma odradzuje jedine to, že vychádza raz za uhorský rok). Avšak plakať nemusíme, keďže niekedy na konci roka bude mať premiéru nový film, ktorý odštartuje veľkolepý Berserk anime projekt. Nezostáva nič iné iba tešiť sa ako malé decko. (25 epizód, dopozerané)

 

Kam sa hrabe Conan

 

2. Elfen Lied

Krvavá klasika. Akčné dojímave úžasné ale príliš krátke. Animácii nemám čo vytknúť rovnako ani deju, ktorý zobrazuje ľudí takých, akí sú. Sú tu vraždy, týranie, šikana, znásilňovanie, rasizmus a iné odporné veci. Nájde sa však aj miesto na lásku a dobrosrdečnosť. (13 dielov, dopozerané)

 

Dekorácia izby podľa Lucy

 

1. Fullmetal Alchemist: Brotherhood/Hagane no renkinjutsushi (2009)

Fullmetal Alchemist z roku 2003 bolo jedno z mojích prvých anime a dlho bolo aj najobľúbenejších. Síce ho trochu degradovali fillery, ale aj tak sa jednalo o kvalitnú látku. Lenže potom prišiel rok 2009 a s ním aj seriál, ktorý mal jeden odvážny plán. Chcel zadaptovať celú pôvodnú mangu od Hiromu Arakawy. Plán sa podaril sa stodesať precent. Prvých 15 epizód to bol celkom vyrovnaný súboj medzi dvoma rôznymi adaptáciami, avšak potom Brotherood dal svojmu súperovi ranu z milosti a skopol ho do hlbín pekelných. V čom je sila tohto seriálu? V tom, že nejde o klasického zástupcu fight shounenu. Prečo? Silný príbeh, ktorý rozhodne nepatrí k tým bez myšlienky, sa nestráca pod nánosom akčných scénok a graduje až k záverečnému epickému finále, kde každá postava má svoje miesto. ŽIADNE ZDRŽOVANIE (to, čo sa tu stalo za 65 dielov by v Narutovi a jemu podobných anime trvalo minimálne 200), dej je ohromne rýchlo idúci idúci vlak, pričom divák je odsúdený do role človeka, ktorý je pipútaný k poslednému vozňu a tak to ním mixuje a udiera ho to, až sa jeho chrup ocitá na koľajniciach a to spolu aj s čeľusťou, ktorá odpadla vďaka neuveriteľnému množstvu epických scénok. Lenže to nestčí. Tu je ešte veľké množstvo originálnych postáv. Hlavný hrdina Ed Elric vďaka svojím vlastostiam rozhodne nezapadá do tej hrodny Narutov, Ichigov a im podobných. U mňa sa dokonca vyšvihol aj na trón najobľúbenejšej postavy z mangy alebo anime. Máte dosť žien, čo vzdychajú a jediné čo robia je postávanie a rádobydramatické vzdychanie? Túžite po riadnej ženskej kladnej postave, čo dokáže svojich nepriateľov rozpárať na počkanie? Olivier Mira Armstrong je vaším splneným snom. Samozrejme je tu aj viac kvalitných postáv či už sa jedná o tie kladné alebo neuveriteľne bad-ass záporákov (Pride). Snáď ani nemusím dodávať, že tvorcovia s k nim moc pekne nechovajú a nechávajú ich, aby si to vylízali až do dna. K tomu pripočítajte zo začiatku sporadické brutálne scény, ktoré rozhodne niesú samoúčelné a ich počet sa ku koncu zvyšuje. Toto všetko spolu s duniacim soundtrackom a skvelou animáciou tvorí najlepšie anime (teraz už jedno z najlepších), aké som kedy videl.

 

http://www.youtube.com/watch?v=epP-32pvOk8

 

1. Code Geass

Tak a je tu druhé prvé miesto. Viem, že to znie divne, ale jednoducho som si nemohol vybrať, či tu zostane manufaktúra na výrobu Kameňa mudrcov, alebo či ju vymením za továreň na výrobu novej generácie Knightmare, tak som spravil jedoduchý kompromis. Stoja tu obe. Obe sú totiž tie najlepšie seriály čo som doteraz videl. Presne tak, nemyslím iba anime, ale VŠETKY! 

Vedel som, že toto bude kvalita odkedy som počul vetu: "I´m going to crush Britannia!". Vedel som, že toto bude v mojom top 10, odkedy tam zaznelo: "Lelouch de Britannia orders you! All of you, die!". Čo som však nevedel bolo to, že Zero spustí v mojom top 10 zemetrasenia o veľkosti 100 richterovej stupnice a Leulouch sa vyškriabe až sem. Príbeh a hlavná postava síce trochu pripomínajú Death Note, ale sorry Kira, ty jednoducho na Zera nemáš, lebo on má aspoň nejakú ľudskú stránku. To isté platí aj o ostatných charakteroch. Pri pozeraní R2 človek príde na to, že žiaden z nich nieje vyslovene dobrý, alebo zlý. Jednoducho majú svoje vlastné ciele a iný pohľad na tú istú vec no a samozrejme všetci si musia zašpiniť ruky krvou nevinných na to, aby dosiahli svoje. To sa týka aj postáv, ktoré som obe série považoval za nevinné.

Okrem sympatických postáv (moji favoriti sú Leuluch, Lloyd Asplund a Kallen) je tu samozreme aj zamotaný a zaujímavý dej. Mnoho minipríbehov, kopec zvratov, mitológa sveta a Geassu no a v neposlednom rade vynikajúci kus scenáristickej práce z neho robia neskutočné žrádlo, ktorý by žiadny fanúšik seriálovej produkcie nemal minúť. 

Ďalšia vec, čo musím pochváliť je akcia. Pokiaľ máte radi mecha, tak si toto treba pozrieť. Pikaľ mecha radi nemáte, tak si aj tak pozrite a začnete ho mať radi. Sledovať tých obrovských robotov ako sa fackujú či už zblízka, alebo z diaľky je totiž radosť. Týmto myslím najmä tých technologickejšie vysplejších mechov a verte tomu, že facky môjho obľúbenca Guren poriadne bolia. 

Vizuálnu stránku nchajme tak, staší povedať, že je úžasná. Rovnako úžasný je aj výber japonských dablérov sa tiež podaril na jednotku (Tetsu Shiratori v roli Lloyda Asplunda je skutočne jednotka). No a po hudobnej stránke je seriál tiež fajn. Väčšina openingov je totiž ako vybrúsený diamant.

Takže zhrňme si to. Pre fanúšikov mecha povinnosť, pre tých čo majú radi Death Note tiež (aspoň uvidia, aký je Light looser) a pre ostatných takisto. Tak sa majte a pozerajte, ja zatiaľ idem skontrolovať, či môj superinteligentý spolužiak nenosí taký malý zápisníček alebo či nemá trochu divné oči.

 

http://www.youtube.com/watch?v=eP3O1H5PY2U



Prístupov 5323
Kvalita článku
(100%) hlasov 4

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
JoJo's bizzare adventure: Phantom blood ...
[ 16.1.2017] (príspevkov 0)
Poviedka 5
[ 22.10.2014] (príspevkov 7)
Poviedka 4
[ 8.10.2014] (príspevkov 13)
Top 15 Creepypasty
[ 28.5.2014] (príspevkov 13)
Poviedka 3
[ 16.4.2014] (príspevkov 11)
Poviedka 2
[ 2.12.2013] (príspevkov 7)
Poviedka
[ 22.10.2013] (príspevkov 9)
Môj top 30 anime/máng part 2
[ 22.5.2013] (príspevkov 12)
Mojich Top 30 anime/máng part 1
[ 21.5.2013] (príspevkov 9)
Nedávne manga (a anime) zážitky part 2
[ 11.2.2013] (príspevkov 13)