blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG haganenoedwardanime
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
HaganenoEdward



Nedávne manga zážitky
pridal HaganenoEdward 15.10. 2012 o 22:54



Dragonball O tomto som sa už rozpísal v inom článku a zatiaľ sa môj názor nezmenil. 5/10

 

History´s strongest Disciple Kenichi: Tak toto je jednoduch klasický shounen, ktorý sa na nič nehrá. Máme tu hlavného hrdinu Kenichiho, ktorý bol na základke šikanovaný a teraz na strednej to s ním tiež nevyzerá ružovo. Preto sa rozhodne navštevovať karate klub, avšak tam ho jeden z tých menej slušných ľudí (meno pre tento kanonefutr neni potrebné) zbije a dá mu jedno ultimátum. Za týždeň budú mať ďalší zápas a ten, kto prehrá musí opustiť karate klub. Tu prichádza na rad ďalšia hlavná postava. Mimoriadne otravná a v okolí hrudníka mimoriadne obdarená Furinji Miu. Samozrejme veľkosť poprsia neni jej jediná fyzická prednosť, keďže jej starý otec je najsilnejší majster bojových umení na svete. Poradí Kenichimu ako trénovať a náš hlavný hrdina samozrejme nadutého nabúchanca zmláti ako žito. Ale nerátal s tým, že keď porazí jedného gangstra, tak pritiahne pozornosť silnejších. A čo by to bol za shounen, kebyže nepritiane pozornosť najsilnejších delikventov v okolí? Ešte že tu má svoju krásku Miu, ktorá ho zatiahne do svojho doja menom Ryozanpaku. Nemusím hádam spomínať to, že tam sú iba tí najsilnejší majstri. Treba dodať, že 100-dan master Sakakai Shio, majster všetkých čínskych bojových umení Ma Kensei, prodigy of swords Kosaka Shigure, Boh smrti v Muai Thai Apachai Hopachai a jujitsu filozof Akisame Koetsuji niesú tak úplne normálni a neberú moc veľa učňov. Samozrejme že Kenichiho zoberú. Pod ich vedením náš hlavný chudáčik naberá svalovú hmotu a mláti čoraz silnejších súperov. Po pár bitkách si ho všimne skupina menom Ragnarok, čo pre nášho hrdinu samozrejme nieje žiadna výhra, keďže sú to mimoriadne nebezpeční ľudia a njmä ich velitelia nazývaní päste sa rozhodne nevyhnú riešeniu brutálnemu problémov (respektíve v tomto prípade problému) a rozhodne nepatria k tým slabým. No a samozrejme kdesi v tieňoch sa dáva do pohybu organizácia menom YAMI, ktorá chce svetu ukázať, že hrdinovia z Ryozanpaku niesú tí najsilnejší. A ako to ukážu lepšie než tým, že ich žiaci zabijú Kenichiho?

No a zabudol som ešte spomenúť Kenichiho spolužiaka Harua (u ktorého nikto nevie, či pochádza z pekla alebo z vesmíru :D ), ktorý sa snaží vytažiť z rastúcej popularity nášho hrdinu maximum tým, že založí Schinpaku alianciu :D.

Z tohto prerozprávania je vám snáď jasné, že dej nepatrí medzi silné stránky tejto mangy. Síce sa na nič nehrá (narozdiel od niektorých shounenov) a jednoducho vechá postavy mlátiť sa do bezvedomia, avšak často mi pripadá mimoriadne stereotypný. Jednoducho arcy sa svojou náplňou veľmi podobajú a iba občas nastane niekedy vítaná inokedy otravná (čítaj flashbacky) zmena.

V čom však manga jednoznačne exceluje je to, pre čo bola stvorená. Tým niečím je akcia. Najprv začneme malým výpočtom bojových umení a rôznych iných vecí, ktorými sa dá zo súpera vymlátiť dušas, ktoré tu nájdeme. (Nádych) Sú tu Muai Thai, jujitsu, karate, kung fu, box, lucha libre, pencak silat, taekewondo, judo, kalarippayattu, lucha libre, sambo, zui qan či tai chi (výdych). Jednoducho milovníci bojových umení si tu nájdu svoje a zoznámia sa aj s tými bojovými umeniami, čo doteraz nepoznali. Len tak BTW spomenul som, že som vymenoval iba zlomok štýlov, ktoré sa tam objavia?

Jednoducho päsťovačky sú spektakulárne a kvalitatívne veľmi vyrovnané. Pre mňa je ešte plus to, že sa držia shounenovskej nereálnosti a tak sa môžu pri bojoch majstrov prekresľovať mapy miest, keďže takmer vždy spôsobia päste škody na dvoch-troch budovách.

Musím ešte dodať, že nebyť toho zmrveného konca súboja kenichi vs. Kano Shou, tak by to bola pre mňa hádam najlepšia bitky v mange. Čo tým chcem povedať? Jednoducho iba zopakujem, že súboje sú peckové.

Ďalším plusom sú charaktery. Nečakajte dokonale prepracované a váhajúce postavy. V čom excelujú sú totiž ich vtipné stránky. Jednoducho nieje možné nemať rád všetkých Kenichiho majstrov a to najmä vďaka ich excesom (Ma Kensei a Apachai v tomto vedú). Z akýchsi záhadných dôvodov mi je sympatický aj Kenichi, ktorý je kasický shounenový hrdina. No a to som ešte nespomenul ďalšie týnedžerské postavy, ktoré sú tiež super. Mojím osobným favoritom je Natsu Tanimoto (alebo inak povedané Hermit). Navonok milý a vzorný chlapec, vnútri hajzlík. Snáď jediná otravná je pre mňa Miu. Je jednoducho stelesnenie všetkého, čo na shounen hrdinkách nenávidím a áno, istú dobu bola neznesitelnejšia než tá ružová ku*va z Naruta.

A keď sme už pri ženských postavách tak treba spomenúť to, že každá má hrduník typu Tsunade (alebo pokiaľ poznáte Bleach tak Matsumoto) a autor im pri každej vhodnej aj nevhodnej príležitosti trhá podprsenky (pokiaľ ich majú) a občas aj iné časti oblečenia. Jednoducho je tam obrovské množstvo fanservisu, čo mangu trochu dáva dole.

To posledné, čo sa dá spomenúť je kreba. Mne osobne sa veľmi páčila. Je colkom pekná autor rozhodne vie, ako kresliť akčné scény.

 

 + vtip, dokonalé súboje, postavy

 - stereotyp, fanservis, Miu

 známka: 8/10

 

Fakty

Žáner: Shounen, akčný, komédia, ecchi, hárem, bojové umenia, romantický

Autor: Matsuena Syun

Vydavateľstvo: Shogakukan

Časopis: Weekly shounen Sunday

Počet kapitol: 494

Volumes: 48

Vydávané: 9.08.2002 - ongoing

Anime verzia: áno (50 epizód, 7.10.2006 - 29.09.2007)

Live action verzia: nie

 

Ukážky: 

AMV

 

Sila hrdinov z Ryozanpaku :D

 

 trochu tréningu:

 

 

     

Rurouni kenshin

Koniec jednej éry a začiatok druhej sa väčšinou nezaobídu bez krviprelievania. Takisto to bolo aj pri konci éry Edo a začiatku éry Meiji to platilo. V krvavej občianskej vojne nazvanej Bakumatsu. V tomto konflikte vzniklo veľa legiend na obidvoch stranách. Jedna z nich bol vrah pracujúci pre víťazný parlament – legendárny „Hitokiri Battosai“. Ten sa však rozhodol nepokračovať v zabíjaní a zmizol. Vodcovia povstania na jeho miesto dosadili človeka Menom Shishio Makoto.

Preskočme pár rokov. Vojna sa skončila, Meiji éra je v plnom prúde a parlament zakázal nosiť meče na verejných prietranstvách.

Po Tokiu sa potuluje ktosi, kto sa vydáva za Battosaia a v jeho mene a v mene Kamyia Kasshin doja zabíja ľudí. Do tohto doja patrí aj hlavná hrdinka Kamyia Kaoru. Kvôli tomuto vrahovi je vlastne aj jeho jediná členka. Stretne sa s mladým mužom Menom Himura Kenshin, ktorý z nejakého dôvodu nosí sakabato (katana nabrúsená na opačnú stranu). Ich prvé stretnutie je trochu divné, keďže Kaoru si myslí, že práve on je vrahom a kvôli nemu je jej škola na pokraji pripasti zvanej zánik. Ako sa neskôr ukáže, tak sa až tak moc nemýlila, keďže Kenshin je skutočný Battosai a on nenechá tiež svoje meno pošpinené.

Nasleduje zopár racov, kde sa čitateľ zoznamuje s postavami, Kenshin stretáva nových priateľov a starých nepriateľov, vytvára si nových sokov a je nútený vyťahovť svoju sakabato z pošvy viac než mu je milé.

Neskôr však nastupuje skutočná hrozba. Z popola povstal temný fénix Shishio a plánuje sa pomstiť súčastnej vláde, ktorá ho využila a podviedla. No a vracia sa niekto, komu Kenshin v minulosti ublížil a na mysli má jediné: vrátiť to Kenshinovi aj s úrokmi

Tentokrát sa manga nesie v omnoho serióznejšiom duchu. K deju nemám absolútne žiadne výčitky. Síce rozbeh trvá, ale odvtedy ako sa tam objavil Shinomori Aoshi a Kenshin začal bojovať proti ópovému magnátovi, tak to odsýpa veľmi rýchlo a výborne vpred. Nznalcov japonskej histórie poteší aj to, že sa tam občas mihnú skutočné udalosti a skutoční ľudia. Schválne, kto z vás tušil pred prečítaním, kto to boli Ishin shishi, alebo čo je to bakumatsu? Ja sa priznám, že som o týchto veciach absolútne nevedel.

Charaketry sú znova skvelé, avšak narozdiel od Kenichiho je tu hlavná hrdinka celkom fajn a všetci fungujú aj z tej serióznejšej stránky. Síce tu máme klasickú shounen zostavu hrdinov, avšak majú predsalen trochu naviac. Rôzne bolesti z minulosti, sny a podobne. Nemusím snáď ani pripomínať, že si prejdú aj svojimi skúškami a autor im nedopraje moc pokoja. A taký Makoto Shishio je kapitola sama o sebe (pre mňa jeden z najlepších záporákov)!

Keďže jeden zo žánrov je tu aj romantický, tak sa musím vyjadriť aj k tomu. Chémia medzi Kaoru a Kenshinom podľa mňa funguje veľmi dobre a ich scény boli vyvážene (tj. Nechcelo sa mi z nich grcať, ale naopak, boli vítaným spestrením). Jednoducho romantická línia funguje.

Podobne je na tom aj línia akčná. Kto má rád meče, tak ten si rozhodne príde na svoje a aj päste sa u jednej postavy dostanú k slovu. Jednoducho znova super chroeografia súbojov. Síce niesú až také dobré ako v Kenichim, avšak na nich táto manga nestavia a okrem toho aj tak sú kvalitné.

Ku kresbe sa moc nebudem vyjadrovať. Je jednoducho veľmi pekná.

 

 +príbeh, kresba, postavy, akcia, humor

  - žartujete? Kenshin a mínusy?

 Hodnotenie: 9,5/10

 

Fakty

Žáner: Shounen, akcia, historický, romantický, dobrodružný, chambara (boj s mečmi, samuraji a podobné veci  :) )

Autor: Nobuhiro Watsuki

Vydavateľstvo: Shueisha

Časopis: Weekly shounen jump

Počet kapitol: 255

Volumes: 26

Vydávané: 11.04.1994 - 4.11 1999

Anime verzia: áno (95 dielov, 10.01.1996 - 8.09.1998) , 1 film (1997) a niekoľko OVA

Live action verzia: 1 film (2012)

 

Ukážky:

Live action movie trailer:

 

AMV



Prístupov 5507
Kvalita článku
(100%) hlasov 3

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
JoJo's bizzare adventure: Phantom blood ...
[ 16.1.2017] (príspevkov 0)
Poviedka 5
[ 22.10.2014] (príspevkov 7)
Poviedka 4
[ 8.10.2014] (príspevkov 13)
Top 15 Creepypasty
[ 28.5.2014] (príspevkov 13)
Poviedka 3
[ 16.4.2014] (príspevkov 11)
Poviedka 2
[ 2.12.2013] (príspevkov 7)
Poviedka
[ 22.10.2013] (príspevkov 9)
Môj top 30 anime/máng part 2
[ 22.5.2013] (príspevkov 12)
Mojich Top 30 anime/máng part 1
[ 21.5.2013] (príspevkov 9)
Nedávne manga (a anime) zážitky part 2
[ 11.2.2013] (príspevkov 13)